Luisana Lopilato
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


Welcome to Luisana Lopilato Forum!!!:D
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Dieta sanatoasa

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
~ Lau ~ Saku ~ Pink ~

~ Lau ~ Saku ~ Pink ~


Numarul mesajelor : 10
Localización : severin
Data de inscriere : 04/08/2008

Dieta sanatoasa Empty
MesajSubiect: Dieta sanatoasa   Dieta sanatoasa Icon_minitimeLun Aug 04, 2008 6:43 pm

Alimentatia - posibil elixir al tineretii

Stim foarte bine ca imbatranirea este inevitabila, insa fiecare dintre noi avem puterea si mijloacele de a intarzia acest proces, precum si de a-i diminua, in masura in care acest lucru este posibil, efectele.

Pentru multe persoane, inaintarea in varsta este similara cu aparitia diferitelor afectiuni, cum ar fi bolile aparatului cardiorespirator, osteoporoza, probleme la nivelul articulatiilor si lacune ale memoriei.

Sumbra perspectiva, intr-adevar. Insa, cum spuneam, sta in puterea noastra sa modificam oarecum "scenariul". Una dintre cele mai importante arme pe care le avem la dispozitie este stilul de alimentatie. Antioxidantii, prezenti din belsug in fructe, legume si cereale integrale, constituie un mijloc important prin care poti intarzia efectele degenerative ale trecerii timpului.

Este esential sa incerci cat mai mult sa combati radicalii liberi, intrucat acestia contribuie semnificativ la procesul de imbatranire si la aparitia unor afectiuni serioase. Intrebarea este, insa: cum ai putea face acest lucru, in mod concret?

Te-ai putea gandi ca este prea devreme sa-ti pui problema aceasta; in definitiv, pana vei ajunge tu la varsta aceea mai este timp, nu gluma. Nu te contrazic, dar iti sugerez sa-ti aduci aminte ce spunea Coco Chanel: "La 20 de ani, o femeie are tenul pe care i l-a dat natura. La 40 de ani, are tenul pe care il merita".

Ei bine, afirmatia de mai sus ar putea fi adaptata foarte bine si in context. In mod rezonabil vorbind, daca acum nu tii cont de niste aspecte esentiale (si simple!) nu poti sa te astepti ca mai tarziu sa-ti fie foarte usor din punct de vedere al mentinerii sanatatii si, de ce nu, al frumusetii.

Nu s-ar putea spune ca este dificil; de fapt, ideea este sa te hranesti astfel incat sa asiguri organismului necesarul de antioxidanti. Acest lucru se poate realiza consumand anumite alimente, pe care este bine sa le incluzi cat mai frecvent in meniu.
Nuci

Iata o excelenta sursa de vitamina E si proteine care, ca un fel de extra bonus, nu contine nici colesterol. O serie de cercetari realizate in strainatate au pus in evidenta faptul ca persoanele care mananca frecvent nuci sunt mai putin expuse riscului de a face un atac vascular.

Sub ce forma le poti consuma:

* La micul dejun, poti opta pentru un bol cu cereale si iaurt, peste care sa presari din belsug nuca macinata: de asemenea, miezul de nuca da o savoare deosebita daca este adaugat in diferite salate.
* Prajit simplu, miezul de nuca este foarte "spornic" atunci cand stai la televizor. Vorba aceea: daca tot nu poti sta fara sa rontai ceva, macar sa fie cat mai sanatos.
* Prepara-ti singura un desert simplu, delicios si fara calorii. Intr-un castron, amesteca bine o jumatate de banana pasata, o ceasca de iaurt degresat, un sfert de ceasca de miez de nuca si, optional, doua lingurite de zahar. Combinatia este sanatoasa, savuroasa si nu se va resimti la cantar.

Peste

Consumul frecvent de peste asigura organismului necesarul de acizi grasi omega-3, care au rol in prevenirea hipertensiunii arteriale, inlesnesc digestia si favorizeaza secretia unor hormoni importanti pentru organism. Se recomanda, indeosebi, sardinele, tonul si macroul.

Sub ce forma il poti consuma:

* Este indicat ca de doua ori pe saptamana sa mananci peste.
* ...

Cand iti pregatesti o salata, este de preferat sa folosesti peste in loc de carne de pui.

Ulei de masline

Acesta este foarte bogat in grasimi monosaturate, antioxidanti si vitamina E. Protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiace si regleaza colesterolul. Tolerat foarte bine de catre stomac, faciliteaza digestia si poate preveni anumite afectiuni, precum gastrita sau ulcerul.

Sub ce forma il poti consuma:

Cel mai indicat este uleiul extra virgin si il poti folosi pentru orice tip de salata. Dar, in pofida numeroaselor sale calitati, nu ar trebui nici sa exagerezi; este destul de bogat din punct de vedere caloric.
Fructe si legume

Nu puteau sa lipseasca din aceasta lista, nu-i asa? Ar trebui sa le consumi zilnic. Dintre fructe, cele mai recomandate sunt: capsunile, zmeura, afinele, coacazele, murele, ciresele si merele. In ceea ce priveste legumele, axeaza-te pe spanac, broccoli, cartofi, morcovi, dovleac, usturoi, rosii si ceapa.

Sub ce forma le poti consuma:

* Gustarea cu cereale, pentru care multi dintre noi optam dimineata, poate fi asezonata cu fructe - proaspete sau uscate.
* Salatele de legume nu ar trebui sa iti lipseasca; pentru un plus de satietate, poti adauga mici cubulete de paine prajita. Cu siguranta, in urmatoarele cateva ore vei fi plina de energie.


Adopta regimul volumetric

Din cate ai auzit pana acum ti se pare imposibil sa mananci mai mult si sa slabesti. Oricat de incredibil ar parea la prima vedere, asta promite regimul volumetric, bazat pe densitatea energetica a meselor.

El iti permite sa iti recapeti greutatea ideala fara a te infometa, secretele regimului fiind apa, fibrele si alimentele care dau senzatia de satietate si nu ingrasa.

Regimul privilegiaza alimentele cu o slaba putere energetica care ne potolesc foamea furnizandu-ne mai putine calorii decat cele cu o densitate energetica mare.

Ne ingrasam din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase dar si dn cauza senzatiei de foame care ne face sa nu ne putem stapani. La prima vedere, regimul ne spune ca pentru a slabi nu trebuie decat sa mancam mai mult. Lucrurile nu sunt insa atat de simple, pentru ca a manca mai mult nu inseamna a manca orice.

Principiul de baza spune sa privilegiezi alimentele cu o densitate calorica slaba, adica pe cele care contin putine calorii in raport cu volumul lor. Cu cat un aliment este mai bogat in apa si fibre cu atat densitatea lui calorica va fi mai scazuta.

Apoi vine principiul diversitatii: glucidele, lipidele si proteinele sunt prezente, dar in proportii diferite. Trebuie redus consumul grasimilor de proasta calitate si al zaharurilor simple: zahar, bauturi carbogazoase si faina alba. Alimentatia trebuie sa includa alimente bogate in apa si in fibre.
Alte reguli:

--Asigura-te ca 15-35% din caloriile zilnice provin din proteine: peste slab, legume si carne slaba. Un volum similar cu al lipidelor sau glucidelor va fi mult mai satios decat acesta;
--Bea multa apa, ceai, lapte sau suc de fructe;
--Evita alcoolul;
--Doua treimi din masa ta trebuie sa fie alcatuite din fructe si legume. Proteinele animale nu trebuie sa ocupe mai mult de o treime;
--Mananca incet si opreste-te cand senzatia de satietate a inceput sa se instaleze;
--Mananca supe si salata de cruditati la inceput pentru ca reduce apetitul;
--Bea un pahar de apa inainte de masa. Acest obicei simplu permite sa fie absorbite 13% din caloriile acumulate.

Ce mananci?

Alimente cu densitate energetica scazuta

Produsele din aceasta categorie sunt bogate in apa si fibre, dar sarace in glucide si lipide. Ele contin mai putin de 100 calorii la 100 grame. In capul listei se afla cea mai mare parte a fructelor si legumelor proaspete, laptele, supele pe baza de rosii, iaurtul degresat, bauturile fara zahar. Urmeaza apoi fructele si legumele bogate in amidon: bananele, merele, cerealele, tonul, tofu si crevetii.

Alimente cu densitate energetica medie

Aceste alimente sunt bogate in zaharuri lente si in fibre, sau bogate in proteine si sarace in lipide (ou, carne de pasare, peste). Ele contin intre 100 si 200 de calorii la suta de grame. Intra aici: branza degresata, carnea de vita si porc, cartofii, fructele confiate, compoturile dulci, pastele, orezul, cerealele de la micul dejun fara zahar.

Alimente cu densitate energetica mare

Sunt bogate in grasimi sau in glucide si uneori in ambele. De cele mai multe ori sunt produse transformate. Ca si exemple, avem produsele de patiserie, mancarea gatita si preparatele sarate. Aceste alimente contin mai mult de 200 de calorii la suta de grame. In aceasta categorie intra branza grasa, canea de oaie, mezelurile, nucile, alunele, ouale prajite, biscuitii, painea, briosele, popcorn, cornurile, bauturile dulci, ciocolata, dulceata, mierea, inghetata, pizza.

Avantaje

* Alimentatia este mai sanatoasa si variata ceea ce limiteaza senzatia de frustrare, asociata cu majoritatea dietelor;
* Nu trebuie sa calculezi caloriile;
* Un tabel iti va permite sa vezi dintr-o privire ce ai si ce nu ai voie sa mananci;
* Ai o lista de cumparaturi de la care nu trebuie sa te abati cand faci piata.


Dezavantaje

* Chiar daca volumul conteaza, nu trebuie sa mananci dublu!;
* Pierderea in greutate este progresiva si cei care vor rezultate rapide vor fi dezamagiti;
* Limitarea materiilor grase va face alimentele mai putin gustoase;
* Este recomandat sa incepi fiecare masa cu o salata sau o supa: un pic cam monoton...


Cum procedezi cand nu ai nevoie de regim alimentar?

Da, probabil ca acest titlu te poate determina sa te uiti de doua ori: oare ai citit bine? Majoritatea materialelor referitoare la aceasta tema au in vedere, de cele mai multe ori, diferite aspecte care tin de felul in care trebuie urmat un regim alimentar - cu prevederile specifice, de unde nu lipsesc (bineinteles) rigorile, dar nici micile "abateri" inerente.

Asa incat, a citi despre o situatie cand nu ai neaparat nevoie sa tii dieta ti se poate parea ciudat. Insa, cateodata, se mai intampla. Asadar, oricat de multe masuri de precautie ti-ai fi luat in concediu si oricat de convinsa ai fi ca eforturile tale de a te controla au dat roade, la revenirea din vacanta cantarul iti arata, nemilos, ca ai acumulat cateva kilograme suplimentare.

Dar nu te alarma, pana la urma nu este nimic iesit din comun. Inainte de a incepe sa te documentezi despre ceea ce presupune o dieta (in functie de obiectivul pe care il ai si de rutina zilnica), ar fi bine sa incerci sa-ti schimbi putin stilul de viata si de alimentatie. Sunt toate sansele sa revii la greutatea dinainte si sa nu fie dificil sa te mentii astfel.

Nu este nici o vrajitorie la mijloc si schimbarile despre care vom vorbi nu se preconizeaza a fi unele radicale. Pur si simplu, este vorba despre reducerea aportului zilnic de calorii, cu 100. In felul acesta, se estimeaza ca intr-o luna vei elimina circa doua kilograme. Si, dupa cum cu siguranta stii deja, acesta este unul dintre cele mai sanatoase moduri de a slabi: incet si sigur, fara devieri masive, care ar putea cauza dereglari ale metabolismului.

* Unul dintre cele mai importante aspecte este sa nu te lasi demoralizata. Nu ca n-ar fi foarte usor, la urma urmei: revenirea din concediu este ea insasi un motiv suficient sa nu te simti tocmai in apele tale. Dar constatarea ca ai acumulat niste kilograme in plus ar putea sa agraveze situatia, mai ales daca te-ai straduit mult sa fii in forma pentru vacanta. Cu atat mai mult: revenirea la silueta dinainte ar putea fi mult mai usoara decat crezi, asadar nu ai motive sa te demoralizezi.


* Evita bauturile care contin calorii. De exemplu, sucurile de fructe. Este adevarat ca sunt sanatoase si indicate organismului, dar, ca sa spunem asa, acum este de preferat sa mananci fructele, nu sa le bei. In felul acesta, vei asigura organismului necesarul de fibre si senzatia de satietate va persista mai multa vreme.


* Nu sari niciodata peste micul dejun. A face asta nu inseamna ca "economisesti" caloriile ci, dimpotriva, ca le suplimentezi: la pranz vei fi cu adevarat infometata si nu vei mai tine cont de nimic. In vederea unui mic dejun sanatos, dar nu foarte bogat in calorii, opteaza pentru toast in loc de paine alba, ouale fierte sunt de preferat omletei si cateva fructe naturale sunt mai potrivite decat gemul sau dulceata.


* Nu te feri de proteine. Oricat de bine ai manca, daca organismul nu are necesarul zilnic de proteine, ti se va face foame foarte curand. Daca la pranz optezi pentru o salata, ar fi bine ca aceasta contina peste sau piept de pui pregatit la gratar. In cazul in care iti pregatesti singura salata, este recomandabil sa alegi o conserva de ton in apa, si nu in ulei. Dressing-urile degresate poate ca nu sunt la fel de savuroase, dar sunt, cu siguranta, de preferat.


* Supa ar trebui sa fie nelipsita. Nu numai ca isi aduce contributia la hidratarea zilnica, dar te va ajuta sa nu-ti fie foame in urmatoarele cateva ceasuri si nu contine foarte multe calorii. Sunt recomandate supele de rosii, pui sau legume (dar fara cartofi si fara a fi "drese" cu branza).


* Nu ar fi foarte indicat sa te axezi pe asa-numitele "batoane pentru slabit", pe care le gasesti in supermarketuri. Nu poti sti daca ingredientele sunt, toate, sanatoase si indicate. Ca sa nu mai spunem ca eficienta lor este cel putin discutabila, ele nefiind atat de satioase cum se spune. Din pacate, multe femei recurg la aceste produse ca la un fel de elixir miraculos. Daca tii neaparat, cere sfatul unui specialist nutritionist in prealabil.


* Pe langa eforturile de a reduce numarul de calorii prin alimentatie, acestea pot fi si... arse! Exercitiul fizic nu ar trebui sa lipseasca: o jumatate de ora de plimbare in pas alert este ceea ce iti trebuie, daca nu agreezi sportul sau nu ai timp pentru asa-ceva. Pe langa avantajele de ordin strict estetic, miscarea va contribui la oxigenarea creierului si iti va conferi o mai buna stare psihica.
Sus In jos
http://narutoshinobbi.forumgratuit.ro
avril

avril


Numarul mesajelor : 31
Varsta : 27
Localización : romania,severin
Data de inscriere : 04/08/2008

Dieta sanatoasa Empty
MesajSubiect: Re: Dieta sanatoasa   Dieta sanatoasa Icon_minitimeLun Aug 04, 2008 6:45 pm

mie cam lene sa citesc tot...dar cred ca e ceva interesant..nu ?
Sus In jos
 
Dieta sanatoasa
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Luisana Lopilato :: Discutii :: Frumusete/Belleza-
Mergi direct la: